Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2022. 10. 1., szombat van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Szent István-napi ünnepség Palicson

[2009.08.17. 13:21]

Talán soha ennyien nem voltak a Szent István-napi ünnepségsorozat vajdasági központi ünnepségen, mint tegnap Palicson, ahol a kézműves kirakodóvásár mellett több helyen könyvet is árultak, de a kisgyermekek számára is szerveztek programokat. A Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett ünnepséget az együttlét, a találkozás öröme, ugyanakkor elsősorban a munkára, közös fellépésre, kitartásra biztató szavak határozták meg.

A kézműves- és könyvvásárt már délután három órakor megnyitották Palicson, a hagyományokhoz híven délután öt órakor a szabadkai Szent Teréz Székesegyházban szolgáltattak ünnepi szentmisét, ahová Vajdaság minden tájáról érkeztek emlékezők, ünneplők. Az ünnepi műsor Palicson a Szederinda népdalkórus fellépésével kezdődött, akiket, ahogyan az előző években is, a Szabadkai Fúvószenekar fellépése követte. A Fúvószenekar kísérte a tömeg által énekelt himnuszt is, amelyet a három egyház, a katolikus, a református és az evangélikus egyházak lelkészeinek lelki táplálékul szolgáló beszédei követtek.

Német László nagybecskereki megyés püspök az erő fontosságát hangsúlyozta, a kitartásét és az összefogásét, amely hozzásegített bennünket ahhoz, hogy továbbra is itt legyünk, ezen a tájon.

Dolinszky Árpád szuperintendens az idei ünnepség mottója, a közös akarat, sikeres nemzet mondat kapcsán elmondta, számára három fontos elemet hordoz magában ez a mottó: az embert, a közösséget és a világot.

– Mindenhez közünk van. A nagyon fontos kérdés az, hogy én azon az úton, amelyet járunk, mit tehetek? Nekem, mint vajdasági magyarnak, mit kell megváltoztatnom ahhoz, hogy a kitűzött célhoz közeledve meg tudjak maradni? Amikor nehézségekkel nézünk szembe, azt kérdezzük, miért hagyott el minket az Isten? Isten ilyenkor kimondat velünk egy kérdést: Te miért nem teszel meg valamit? A fejben, a szívben kell változnunk, nekünk és a világnak egyaránt – emelte ki Dolinszky.

Orosz Attila református lelkipásztor is arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor úgy érezzük, és reménykedünk, hogy a világ könnyebb sorssal ajándékoz majd meg bennünket. De nekünk kell verejtékeznünk a változásért.

– Komoly és lelkiismeretes munkára biztat bennünket az Úr, hogy az orcánk verítékével együk a kenyeret – mondta Orosz Attila.

A Szent István-napi ünnepségen megjelent és üdvözölte az egybegyűlteket dr. Martonyi János, Magyarország volt külügyminisztere, aki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke üdvözletét is tolmácsolta a vajdasági magyarságnak a nemzet ünnepén.

– Lehetünk sokszínűek az eszközökben, de a lényegben nem. Akkor, amikor megteremtjük a magyarság összetartozását, akkor leszünk igazán méltók Szent István királyunk nevéhez – hangsúlyozta dr. Martonyi.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is hangsúlyozta, tizennegyedik alkalommal szervezte meg a VMSZ ezt az ünnepséget, de talán még soha nem gyűltek össze ennyien. Ezt meg is köszönte az ünneplőknek.

– Sikeres közösség csak akkor lehetünk, ha meg tudjuk fogalmazni céljainkat és azok köré egységes akaratot tudunk kovácsolni. Talán ma egyedüli része vagyunk a nemzetnek, akit alapjaiban nem a széthúzás, hanem az egymáshoz való közeledés jellemez – mondta Pásztor István, aki hozzátette, a felelősségvállalás nem más, mint önmagunk vállalása. Kiemelte azt is, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak szakítania kell az eddigi gyakorlattal, meg kell újulnia, hogy visszaigazolást nyerjen a bizalom, amit a közösségtől várnak.

Az új kenyér megszentelését és annak szétosztását követően az Újvidéki Színház Polifónia című zenés játékát láthatta a közönség, majd az R-GO zenekar lépett színpadra.

Az ünneplők között a macedóniai magyar közösség is képviseltette magát, de idén is sokan érkeztek a szórványból. A palicsi Szent István-napi ünnepség az idén is a találkozásról, beszélgetésről, egymás biztatásáról szólt, s arról, hogy a nehéz időszakok után, amelyek néha elviselhetetlenül hosszúnak tűnnek, jönnek a könnyebbek. Ennek érdekében azonban önmagunknak kell tennünk, s az eddigieknél is többet és jobban kell dolgoznunk.

Info: Magyar Szó

 

80_1.jpg

 

80_2.jpg

 

80_3.jpg

 

80_4.jpg

 

80_5.jpg

 

80_6.jpg

 

80_7.jpg

 

80_8.jpg

 

80_9.jpg

 

80_10.jpg

 

80_11.jpg

Forrás: Szabadka Online

 

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::