Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2022. 10. 1., szombat van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Mi nem turisták, hanem lakosok vagyunk

[2011.04.13. 08:22]

A palicsi helyi közösség vezetősége úgy érzi, hogy a város aránytalanul kevés figyelmet fordít a település lakóira

A városvezetőség minden figyelme az egykori fürdőhely idegenforgalmára irányul, és fejlesztéseket is csak ide tervez, ezért a helyi közösség elöljárói úgy érzik, Palics lakott területeit teljes mértékben háttérbe szorítják. Mint arra Ricz András tanácsalelnök rámutatott, a helyi közösség prioritáslistája három éve nem változott, hiszen már három esztendeje nem volt lehetőség arra, hogy a lajstromon szereplő utcákat kiaszfaltozzák, járdákat építsenek, vagy játszótereket hozzanak létre - olvasható a Magyar Szóban.

Történik mindez Palicson, ahol 9000 ember él. A 147 utca mindössze egyharmada van ellátva minden közművel, sőt egyes részeken még a rendezési terv sem készült el, így sem vezetékes víz, sem aszfaltút nincs az utcában. A település központjában a háztartások rákapcsolódhattak a gázvezetékre, de a periférián erre nem volt lehetőség. A helyi közösség minden évben átnyújtja azt a listát az önkormányzatnak, amin a prioritást élvező utcák, illetve tevékenységek szerepelnek. Ez a lajstrom nem változott az elmúlt 3 évben. Egyedül 2009-ben tudtunk három-négy utcában aszfaltozni – emelte ki Ricz András. Ennek ellenére a parkban, a település turisták által látogatott részén számos munkálatot elkezdtek, amiből véleménye szerint a palicsiaknak nem lesz közvetlen hasznuk.

s11palics-edi

A Kanizsai utcai szennyvízelvezető csatornából, ami most épül, nem lesz az itt lakóknak sok hasznuk, hiszen nem tudnak rákapcsolódni. 2009-ben a helyi járulékból három utcában tudtuk kiépíteni a szennyvízcsatornát. Azóta viszont semmi sem történt – emelte ki Ricz. A helyi közösség a városi költségvetésből csak annyi pénzt kap, amennyi csupán a helyi közösség épületének és tevékenységének fenntartására elegendő. Az idén 1 millió 162 ezer dinárt kapnak, amiből 773 ezer dinár megy el a helyi közösség titkárának és a takarítónak a fizetésére, valamint a járulékokra. A többi pénzből igyekeznek fenntartani a helyi közösség tevékenységeit, azzal, hogy 3 millió dinárt különböző pályázatokkal biztosítanak.

Nem tudtunk mást tenni, mint beletörődni a helyzetbe. Így a saját lehetőségeinkhez mérten próbálunk javítani a lakosság életkörülményein. Tavaly a mezőgazdasági titkárságtól két alkalommal 2-2 millió dinárt kaptunk a csapadékvizet elvezető csatornák megtisztítására. Ennek köszönhetően Palics északnyugati részén, a Vadász, a Cres és a Bácska utca, valamint a Borpince környékén már nem volt annyira magas a talajvíz, mint a korábbi években – tudtuk meg a helyi közösség tanácsának alelnökétől. Rámutatott: a lakosság közösségi életének javításán is dolgoznak. Közös munkaakciókat szerveznek, mint amilyenre a hétvégén is sor került. Negyven zsák szemetet sikerült összegyűjteniük. Mint minden évben, ezúttal is készítenek húsvéti műsort, lesz ünnepi játszóház, Mirko Grlica Palics történelméről tart majd előadást.

Több mint másfél éve nem történik semmi a palicsi művelődési ház építésével kapcsolatban. A Tartományi Nagyberuházási Alapnál hiába különítettek el másfél millió dinárt ennek a projektumnak a megvalósítására, ha a helyi adminisztráció ilyen lassú, nem tudják összevonni a telkeket – emelte ki Ricz András.

Ennek ellenére nagyon jelentős a palicsi kulturális élet. Május utolsó hétvégéjén kerül sor immáron tizedik alkalommal a nagy kórustalálkozóra, ahova a Kárpát-medencéből több énekkart várnak. Májusban hirdetik ki A legszebb kert című pályázat eredményeit, valamint Orbán-napkor, a település napján osztják ki Palics kiemelkedő polgárai számára az elismerést, amire a jelöléseket még mindig várják.

A palicsiak nem turisták szeretnének lenni a településükön, hanem élni szeretnének Palicson, ezért nem csak az idegenforgalmi részre kellene figyelmet fordítani, hanem az életkörülményeket is javítani kellene.

Forrás: Miklós Hajnalka, Magyar Szó

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::