Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2022. 10. 1., szombat van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

A tartományi ombudsman-helyettes Palicson tartott fogadóórát

[2011.03.04. 15:45]

Csütörtökön a palicsi helyi közösségben járt a tartományi ombudsman-helyettes és a szabadkai iroda szakmunkatársa, hogy egy fogadóóra keretében meghallgassák a polgárokat és jogi tanáccsal lássák el őket. Mintegy harminc polgár használta ki a lehetőséget, hogy problémáik megoldására tanácsot kérjenek.

 

235_1.jpg

Tavaly Hajdújáráson, Királyhalmán, Bajmokon és Tavankúton is fogadták az ügyfeleket, de először volt ekkora érdeklődés, mint amit a palicsi helyi közösségben tapasztaltak.

Vukašinović Éva, a nemzeti kisebbségek jogainak védelmével foglalkozó ombudsman-helyettes elmondta, sokan a mai napig nem tudják, mivel foglalkoznak az ombudsmanok, és milyen ügyben lehet őket felkeresni, ezért a palicsihoz hasonló terepi munka során egyik feladatuk, hogy megismertessék munkájukat az emberekkel, illetve hogy megismerjék a közösség problémáit és megpróbáljanak segíteni.

– Az ilyen fogadóórákon leggyakrabban a nyugdíjbiztosításból és munkajogból eredő panaszokkal, kommunális gondokkal vagy tulajdonjogi problémákkal találkozunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a polgárok nagyon kis számban élnek törvény adta jogaikkal, ezért is fontos a munkánk. A nemzeti kisebbségeket illetően is találkozunk problémákkal, például a kisebbségi média helyzete, a nyelvhasználat, vagy a honosítási kérelmek, illetve a kétnyelvű anyakönyvi kivonat kapcsán érkeztek hozzánk panaszok, de a törvények összehangolatlansága miatt is vannak gondok, mert a végrehajtó szervek azt alkalmazzák, amelyiket éppen megfelelőnek tartják az ügyben.

Ladóczki Gyulát, a tartományi ombudsman szabadkai irodájának szakmunkatársát arról faggattuk, milyen problémákkal keresik fel őket a helyiek.

– Ma főleg a vízlecsapolási díjjal kapcsolatban kerestek fel bennünket. A múlt évben zajló homokkitermelés és -szállítás kapcsán érkeztek panaszok, ebben az ügyben a tartományi ombudsman eljárást indít az illetékes szervek ellen, mivel sokak háza megrongálódott, de ezek a polgárok a mai napig nem kaptak semmilyen kártérítést. Találkoztunk a városi vízvezetékre történő rákapcsolódás körüli gondokkal, örökösödési üggyel, sőt kis összegű lopási ügyekben is érkezett panasz, ami bár nem a tartományi ombudsman hatásköre, de megpróbálunk a törvényhozó felé hatni. A szabadkai irodához például a múlt hónapban mintegy hatvan polgár fordult és itt is a legkülönfélébb esetekkel találkoztunk. Sokan a volt vagy jelenlegi munkaadójukra panaszkodnak, aki nem fizeti a járulékokat, vagy nem adja ki az elbocsátott dolgozó munkakönyvét, de sok a magánszemélyek közötti konfliktus, családon belüli erőszak, eltartási vagy válási ügy, ami nem tartozik a hatáskörünkbe, de ilyen esetekben is megpróbálunk tanácsot adni. Sokszor már azzal is sokat segítünk, hogy a megfelelő helyre irányítjuk a polgárokat – mondja a szakmunkatárs.


A fogadóórán mindenkivel, aki panasszal érkezett, kitöltettek egy hivatalos lapot, melyen feltüntették a panasza természetét, és elkérték az adatait, hogy később tájékoztatni tudják a fejleményekről.

Varga Vilmos palicsi lakos arról szeretett volna tájékoztatást kapni, hogy kihez forduljon az adóleírás kapcsán. Édesanyja mozgásképtelen, nincs nyugdíja és egyéb segélyben sem részesül.

– Mivel fizetni kellett az egészségbiztosítást és a nyugdíjalapot is, átírattuk rám anyám házát, így sikerült elérnünk, hogy hivatalosan levegyék róla az adózás terhét, de továbbra is érkeztek a csekkek. Az ombudsman azt tanácsolta, hogy a 2010-es évre szóló adót egyelőre ne fizessük be, az előző két év adója pedig függőben van, de nekem meg valahogyan be kell bizonyítanom, hogy anyámnak nincs semmije. Azt mondták, majd értesítenek, ha valamit megtudnak.


Többen a vízlecsapolási járulék miatt jöttek az ombudsman-helyetteshez tanácsért. A Vajdaság Vizei Közvállalat az elmúlt három év járulékát akarja megfizettetni a polgárokkal, akik már egyszer kiegyenlítették a tartozásukat.

– Felmerült, hogy a vállalat a tavalyi adósságot eltörölte, de olyan végzést kaptunk, melyen azt írja, hogy mindent ki kell fizetni. Befizettünk mindent, nagyjából kétszázezer dinárt, de nem könyvelték el és kamatos kamattal újra kiküldték, hogy hatalmas összeggel tartozunk, a földjeinken viszont áll a víz. Egyelőre nem tudni, hogyan döntenek az ügyben. A helyi ombudsmanirodában már jártam, de az adóhivatal egyelőre nem küldött értesítést. Gondoltam, itt is teszek egy próbát – mondta Ágoston Erika palicsi lakos.


– Nagyon sok a lopás. Kérdeztem az ombudsman-helyettest, hogy mit lehetne tenni, mert ez a 15 ezer dináros határ miatt nagyon nagy káruk van az embereknek. Pár éve azt mondták, hogy nyolcezer dinár a megélhetési lopás értéke, de mivel nagyon sok lopási eset történt, felemelték azt tizenötezerre. Ha ebből is sok lesz, felemelik 30 ezer dinárig? Azt mondta az ombudsman, hogy folyamatban van az ügy és megpróbálják elérni, hogy ne legyen ilyen határ, hanem minden lopást egyformán kezeljenek. Először vagyok ombudsmannál, azt se tudom, Szabadkán kihez fordulhatok. Sajnos nagyon tájékozatlanok vagyunk, ezért sűrűbben kellene kijönni az emberekhez. Ahhoz, hogy valóban képviselni tudják az érdekeinket a felsőbb szerveknél, meg kell ismerniük a problémáinkat – véli Dudás János.

Mint azt az ombudsman-helyettes megígérte, a jövőben is lesz terepen történő fogadóóra, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy munkájuk eredményes és igény van rá.

A tartományi ombudsman szabadkai irodája a Szabadegyetem első emeletén található, ahol munkanapokon 10 és 14 óra között várják a polgárokat, akiknek jogi tanácsra van szükségük. Az iroda a 024/525-919-es telefonszámon és a www.ombudsmanapv.org internetes oldalon is elérhető.

Forrás: Magyar Szó

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::