Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2022. 10. 1., szombat van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Kártérítés a megrongálódott házak tulajdonosainak

[2011.01.25. 13:03]

A Magyar Szó híre szerint egy héten belül elkezdhetik Palicson a kárfelbecslést

A szabadkai önkormányzat és az autóutat kivitelkező vállalatok képviselői a napokban tárgyaltak arról, hogy Palicson a Prežihov Voranc és a Lopudi utcában ne csak az aszfaltburkolatot javítsák ki, hanem az utcában levő sérült házak javítására is fizessenek kártérítést, amennyiben a szakvélemény is azt igazolja majd, hogy a házak a homokot hordó teherautók miatt rongálódtak meg.

Miroslav Evetovićtól, a Városépítési Igazgatóság szakmunkatársától megtudtuk, hogy a tanácskozáson – amelyen jelen voltak a Putevi Beograd és a Putevi Užice vállalatok képviselői, valamint a városi ombudsman, a városi felügyelőszolgálatok képviselői – megbeszélték, hogy az autóutat kivitelező vállalatok bizottsága, illetve a városi szervek közösen fogadjanak fel független bírósági szakértőket, akik elvégzik azoknak az épületeknek a vizsgálatát, amelyek a leginkább megsínylették az elmúlt időszakban zajló homokhordást.

A bírósági szakértők vizsgálják meg, hogy mitől és mekkora kár keletkezett az utcák házain. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a lakóépületek a homokszállítás következtében rongálódtak meg, az autóutat kivitelező vállalatoknak kártérítést kell majd fizetniük, amit a polgárok nagy valószínűséggel bírósági úton tudnak majd megkapni – tudtuk meg Miroslav Evetovićtól. Elmondta továbbá, hogy amint a kivitelező vállalatoktól megérkezik a válasz, egy héten belül megkezdhetik a munkájukat a bírósági szakértők. Hozzátette: – Több, mint 40 bejelentés érkezett. Esetenként a polgárok maguk fényképezték le a sérüléseket a saját házukon és ezeket a képeket eljuttatták a helyi közösségbe, egyes épületekhez az építési felügyelőt hívták ki, így ezeket a házakat ő vette jegyzőkönyvbe. Jelen esetben a bírósági szakértők is csak a leginkább veszélyeztetett épületeket fogják megvizsgálni. Ez nem azt jelenti, hogy a többi épületet figyelmen kívül hagyják, mindegyik ház sorra kerül, csupán azokat a házakat helyezik előtérbe, amelyeken mély repedések jelentek meg – magyarázta Evetović.

Kiemelte, nem kétséges, hogy a Prežihov Voranc és a Lopudi utcában felújítják az utat, ez ügyben már előrébb haladtak a megbeszélések, csak az időjárási viszonyoktól függ, hogy mikor kezdik el a munkálatokat.

Megtudtuk továbbá, hogy a szabadkai önkormányzat a Városépítési Igazgatósággal közösen (e mellett a két palicsi utca mellett) átadták az autóutat építő vállalatok képviselőinek azoknak az aszfaltozott utaknak és dűlőutaknak a listáját, amelyeken az építkezés során eljártak a teherautók és megrongálták azokat.

Ígéretek szerint, amint lehetőség nyílik rá, ezeket a dűlőutakat is visszaállítják eredeti állapotukba. Itt elsősorban a hajdújárási utakra gondolok. A felüljárót pedig meg kell tisztítaniuk a felhordott törmeléktől. Azokat az utcákat, ahol a követ hordták, kötelesek újraaszfaltozni, Palicson a piactól a vasútállomásig terjedő útszakaszra gondolok, ugyanis itt zajlott a kövek kirakodása és innen szállították azt el az autóútra – mondta Evetović.

Miklós Hajnalka (Magyar Szó)

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::