Palics Helyi Közösség
srpski | magyar | English Ma 2022. 9. 24., szombat van.
   HÍREK HELYI KÖZÖSSÉG PALICSI UTCÁK ESEMÉNYEK FÉNYKÉP GALÉRIA   

HÍREK

Palicson a Lopudi utca lakói aláírásgyűjtéssel próbálnak megoldást találni gondjaikra

[2010.09.14. 10:35]

A palicsi Lopudi utca lakóinak gondjai még mindig nem oldódtak meg. Annak ellenére, hogy a városvezetőség, az infrastrukturális minisztérium képviselője, valamint az autóutat építő vállalatok a Lopudi és a Prežihov Voranc utca lakóinak ráhatására megegyezést kötöttek, miszerint karbantartják az utat, amin a homokot szállító teherautók elhaladnak, és csak egy irányban veszik igénybe ezt a két utcát, a lakók elmondása szerint sem ezt, sem a sebességkorlátozást nem tartották tiszteletben. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ismét felhívják magukra az illetékes hatóságok figyelmét. Az ötven személy által aláírt petíciót az államfő, a parlament, több minisztérium, illetve községi szerv, továbbá a polgármester címére is eljuttatták. Szerkesztőségünkbe is megérkezett a levél.

A levélben a polgárok kiemelik, hogy a naponta elhaladó kétezer teherautó „a viszonylag új, jó állapotban levő aszfaltozott utat sáros csúfsággá változtatta át, amit időnkét kőtörmelékkel töltenek fel.” Hozzáteszik, hogy a megnövekedett forgalom, illetve a több tonnás teherautók robajlása miatt megrepedeztek a falak, a házak alapjai és a tetőszerkezetük. „Spekulációk és újabb ámítások szerint a károkat a magas talajvíz okozza, ezt mi határozottan elvetjük,, – írják a polgárok a levélben. Feltüntetik követelésüket is: ennek értelmében biztosítékot kérnek az illetékesektől, hogy visszaállítják az utcájukat az eredeti állapotába, hogy megtérítik az okozott károkat. Ezeken kívül a megállapodás tiszteletben tartását is követelik.

Tegnap az utcában jártunk, ahol autóval szinte lehetetlen volt közlekedni.

– Annyira vizes, sáros az út, hogy nem is lehet látni az utat, a köveket, amik felverik az autó alvázát. Ne adj isten, de ha szükség lenne mentőre, alig tudna bejönni az utcába! A gyerekek hogy menjenek ilyen sárban iskolába?! Mire kiérnek az utcából, a lábujjuktól a fejük búbjáig sárosak. Szóltunk a helyi közösségben, hogy járjanak közben az érdekünkben, egyenesítsék ki az utat, de már délután két óra van, és még mindig nem történt semmi – mondta Kvebecskó Renáta. – Sokunknak megrepedezett a háza. A mi lakóépületünkön ugyan kívülről nem látszik, de mellettünk a mamáék május 1-jére rend behozták a házat, most meg megint megrepedezett. A szomszédasszonyunknál is megrepedeztek a falai – mondta.

Nagy Istvánék háza is megrepedezett. Mint megtudtuk, jártak az ombudsmannál, aki megígérte, hogy kárfelbecslő bizottságot hoznak létre, a napokban azonban az állampolgári jogok biztosa is szabadságra ment.

– Azt mondják a hozzáértők, hogy a magas talajvíztől repedtek meg a házak. Mondtam az ombudsmannak, hogy biztosítva van a házam, és ha kell, szakembereket hívok, hogy felmérjék a kárt. Nem állítom, hogy a talajvíz nem segített be, de szinte biztos, hogy a robajlás is a repedések okozója – mondta István.

– Két nappal ezelőtt látták volna, milyen volt, itt nem víz állt, hanem sártenger volt az egész út – emelte ki Aleksandra Lerinc. – Így még sohasem éreztem magam életemben. Hogy ennyire nem vesznek minket emberszámba, meg sem hallgatnak minket. Egész nyáron porban vagyunk. Még mindig muszáj gyógyszereket szednem – mondta. Megtudtuk: ha senki nem válaszol a kérésükre, jogi útra terelik az ügyet. Ezidáig azonban senki sem vette fel a kapcsolatot a lakókkal a petíciójuk átadása óta.

Az elmúlt napokban nem dörömbölnek a teherautók, ám kényszerből tartanak szünetet, mert annyira nagy a sár, hogy még ezek a nagy járművek is elakadhatnak.

Bognár Tibortól, a palicsi helyi közösség titkárától megtudtuk, hogy majdnem harminc ház tartásból érkezett hozzájuk kárbejelentés, amit a kommunális felügyeléshez továbbítottak. Mivel azonban onnan azt a visszajelzést kapta a helyi közösség, hogy a kár felmérése nem az ő feladatuk, a polgárokat a szabadkai ombudsmanhoz irányítják jogi tanácsadásra.

Josip Kovač-Striko, a Városépítési Igazgatóság igazgatója arra mutatott rá, hogy miután az autóutat kivitelező vállalat befejezte a munkálatokat, bírósági szakértők segítségével mérik fel majd a károkat.

 

137_1.jpg

(Fotó: Molnár Edvárd)

 

Forrás: Miklós Hajnalka (Magyar Szó)

További hírek...

 
::Kiemeljük::
- Helyi polgárok az európai közéletben - hálózat a polgári részvétel erősítéséért

- Közbeszerzések szabályzata

- A honlap kidolgozását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta

- Palicsi utcák

- Mondja el véleményét VENDÉGKÖNYVÜNKBEN

- Palics képe az űrből nézve

- Testvérvárosok polgárainak találkozója Érsekhalmán

::Időjárás::
::Linkek::